Post Detail

mai 21, 2024 în Dreptul muncii

Cum va influența piața muncii directiva privind transparența salarială

Având în vedere diferența de remunerare între femei și bărbați, care persistă în Uniunea Europeană, cu variații considerabile în rândul statelor membre, diferență care a scazut foarte puțin în ultimii zece ani, precum și prevederile Tratatelor Uniunii Europene referitoare la eliminarea inegalităților, respectiv promovarea egalitații între bărbați și femei, precum și combaterea discriminarii pe motive de sex în toate politicile și acțiunile sale, a fost adoptată de catre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene Directiva (UE) 2023/970, care a fost publicata la data 17.05.2023 în de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu termen de transpunere a acesteia de către statele membre 7.06. 2026.

Conform denumirii, Directiva urmărește consolidarea aplicării principiului egalității de remunerare, pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei, prin transparență salarială și mecanisme de asigurare a respectării legii.

Transparentizarea salariilor este un pas crucial spre eliminarea discrepanțelor de remunerare pe baza genului și spre crearea unui mediu de lucru mai echitabil. Prin adoptarea și implementarea directivei europene, România se aliniază la standardele internaționale și își reafirmă angajamentul față de egalitatea de gen la locul de muncă.

Acestă Directiva are potențialul de a influența semnificativ piața muncii, aducând schimbări în modul în care angajatorii și angajații interacționează, în ceea ce privește remunerarea. Iată câteva moduri în care această directivă ar putea avea impact:

  1. Egalitatea de remunerare: Impunerea transparenței salariale, va conduce la o reducere a diferențelor de remunerare între genuri, aspecte care vor înlesni eliminarea discriminării în ceea ce privește salarizarea.
  2. Transparență și conștientizare: Angajații vor putea solicita informații despre propriul nivel salarial și nivelurile salariale medii, crescând astfel conștientizarea cu privire la structura salarială și posibilele inegalități.
  3. Cultură organizațională: Organizațiile vor trebui să adopte o cultură deschisă și transparentă în ceea ce privește remunerarea, ceea ce ar putea îmbunătăți relațiile de muncă și satisfacția angajaților.
  4. Responsabilitate corporativă: Angajatorii vor fi responsabili pentru asigurarea egalității de remunerare și vor trebui să ia măsuri în cazul în care diferențele de remunerare între genuri depășesc 5%, ceea ce ar putea duce la o mai mare responsabilitate socială corporativă.
  5. Atractivitatea companiilor: Companiile care demonstrează angajamentul față de egalitatea de remunerare ar putea deveni mai atractive pentru talentele de top, care caută angajatori cu valori aliniate la ale lor.
  6. Conformitate și sancțiuni: Angajatorii vor trebui să se conformeze noilor reguli sau să se confrunte cu sancțiuni, inclusiv cu amenzi, ceea ce ar putea determina o mai mare atenție la politicile de remunerare și la practicile de resurse umane.

În concluzie, directiva ar putea avea un impact pozitiv asupra pieței muncii prin promovarea egalității, transparenței și responsabilității, contribuind astfel la crearea unui mediu de lucru mai echitabil și la îmbunătățirea relațiilor dintre angajatori și angajați.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate.
Sunt de acord