Post Detail

martie 2, 2024 în Diverse

Despre autoarea cărții Ziua care mi-a schimbat viața, de la hărțuire morală la dorința de a ajuta angajații care se confruntă cu situații similare

Am fost angajată într-o companie de stat, timp de 28 de ani, 2 luni și 22 zile. Nu știu cât reprezintă pentru tine acești ani, pentru mine au reprezentat o viață, pentru că aici am crescut, am învățat, am construit, m-am bucurat de rezultate și realizări, m-am întristat, am plâns și într-un final a trebuit să „mor”, ca să pot să renasc și să mă regăsesc.

Au fost 28 de ani, 2 luni și 22 zile, într-o companie în care am pus suflet, în care mi-am lăsat parte din viață, în care am crescut împreună cu alți colegi, în care m-am specializat în diverse domenii, am format la rândul meu alți colegi într-un domeniu în care este necesar să fii foarte bine pregătit ca să nu fii contestat și anume domeniul control.

Am pornit de jos de la un simplu angajat, cu funcții de execuție și am urcat treaptă cu treaptă, ajungând să ocup funcții de conducere, atât la nivel regional, cât și la nivel național. M-am implicat total, până la a deveni dependentă de muncă, pentru a fi apreciată și a mulțumi pe toată lumea, uitând de propria-mi persoană, familie, vacanțe, timp de odihnă. Am trecut pe rând de la munca făcută cu pasiune și determinare pentru a face lucrurile să funcționeze, la munca până la epuizare, 14 – 16 ore pe zi, ajungând în ultimul an și jumătate de activitate să fiu hărțuită moral, respectiv să-mi fie limitată exercitarea atribuțiilor de serviciu. Și, toate acestea s-au întâmplat, deoarece nu am acceptat ingerințe în actul de control și am refuzat să execut dispoziții neprocedurale sau chiar ilegale.

După care, a urmat concedierea individuală ca urmare a desființării postului pe care îl ocupam, deși în fapt atribuțiile aferente postului au migrat către două compartimente nou înființate. Concedierea mi-a impactat nu numai cariera profesională, ci și viața socială și cea personală. Brusc, a fost necesar să învăt cum să gestionez o astfel de situație, să găsesc un sens pentru care să continui, pentru care să mă ridic și să merg mai departe.

Faptul că m-am confruntat personal cu nerespectarea drepturilor de către angajator, deși eforturile mele erau în direcția desfășurării corespunzătoare a activității într-un mediu sănătos, m-a determinat să mă specializez ca expert în legislația muncii și să studiez drepturile omului, în special raportat la drepturile angajaților, pentru a putea ajuta pe cei care se confruntă la locul de muncă cu situații de nerespectare a drepturilor și de a oferi consultanță angajatorilor, organizațiilor sindicale sau reprezentanților salariaților în domeniul relațiilor de muncă.   

În acest scop, am finalizat și un program de Master în Drept Internațional și al Uniunii Europene, sens în care m-am aplecat către studierea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, precum și a protecției juridice a acestora, un domeniu care m-a fascinat de la prima interacțiune. Așa a luat naștere și lucrarea Jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și drepturile angajaților, care sper să vadă lumina tiparului curând.

Din momentul în care am plantat în gând semințele referitoare la scrierea acestei cărți, Ziua care mi-a schimbat viața, deși nu aveam intenția să o public, a început pentru mine un proces terapeutic, iar Universul mi-a scos în cale oamenii, care m-au încurajat și sub a căror îndrumare s-a materializat inclusiv formatul fizic al cărții.

Și dacă am avut un scop atunci când m-am gândit să scriu această carte, a fost acela de a ajuta. Poate, undeva, un angajat dintr-o instituție, companie de stat sau privată care se confruntă cu nerespectarea drepturilor de către angajator are nevoie de o încurajare și o motivatie pentru a acționa în vederea desfăsurării activității într-un mediu sănătos și îi sunt  de ajutor cuvintele și experiența mea de viață. Poate există un angajat, care în această clipă are nevoie de ceea ce am scris și am reușit să transmit prin această carte sau de experiența dobândită pentru depășirea mai ușoară a situațiilor nefavorabile.

Da, mi-am promis să ajut… mi-am promis să fiu alături de cât mai mulți semeni care se confruntă cu nerespectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în special, a celor care se confruntă cu nerespectarea drepturilor de către angajatori, fie din instituțiile și companiile de stat, fie din companiile private.

Așa am plantat și s-a născut și ideea ONG-ului Oameni pentru Drepturi, Drepturi pentru Oameni, care și-a propus să promoveze drepturile și libertățile fundamentale ale omului și să vină în sprijinul celor cărora nu li se respectă drepturile sau se confruntă cu diferite situații în care este necesară cunoașterea și aprofundarea drepturilor.

Categoric, dacă ai nevoie, te pot ajuta și pe tine. Atunci când angajatorul nu respectă drepturile angajaților, e bine ca angajatul să apeleze la un expert care să-i fie alături.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate.
Sunt de acord