Post Detail

iunie 3, 2024 în Uncategorized

Despre valori și cultura organizațională într-o lume în care se promovează nonvalorile

 

Într-o lume în care se pare că nonvalorile sunt cele care primesc aplauze și atenție, discuția despre valori și cultura organizațională devine și mai imperativă. Cultura organizațională reprezintă fundamentul pe care se construiește fiecare companie/organizație, iar valorile sunt cărămizile individuale care susțin acest edificiu.

Valori în contradicție cu nonvalorile

Nonvalorile, cum ar fi succesul rapid fără efort, câștigul imediat fără contribuție sau faima fără merit, sunt adesea promovate în societatea contemporană. Însă acestea sunt diverse și pot lua multe forme… și cu siguranță afectează negativ cultura organizațională. Iată câteva exemple:

  • Lipsa de integritate: Acesta este unul dintre cele mai dăunătoare aspecte, deoarece poate submina încrederea și poate duce la un mediu de lucru nesănătos și toxic.
  • Comportamentul neetic: De la furtul de idei până la abuzul de putere, comportamentele neetice pot distruge moralul și pot crea un mediu în care cinismul și neîncrederea prosperă.
  • Discriminarea: Fie că este vorba de discriminare pe bază de gen, rasă, vârstă sau orice altă formă, aceasta poate crea diviziuni și poate reduce coeziunea echipei.
  • Rezistența la schimbare: Împotrivirea la inovație și îmbunătățire poate împiedica creșterea și adaptabilitatea organizației.
  • Favoritismul: Promovarea persoanelor pe baza relațiilor personale, mai degrabă decât a meritelor, poate duce la resentimente și la scăderea performanței.
  • Lipsa responsabilității: Dacă angajații sau conducerea evită să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, acest lucru poate duce la o cultură de nepăsare și la scăderea standardelor.
  • Comunicarea deficitară: Lipsa transparenței și a comunicării deschise poate duce la neînțelegeri și la scăderea angajamentului angajaților.

Este limpede că, acestea sunt în contradicție directă cu valorile tradiționale cum ar fi etica, responsabilitatea, integritatea, meritocrația, etc.

Într-o cultură organizațională sănătoasă, valorile sunt cele care ghidează deciziile, comportamentele și strategiile. Ele sunt reflectate de modul în care se comportă liderii organizațiilor, precum și în modul în care angajații interacționează între ei, cu clienții și cu comunitatea. Nonvalorile pot avea un impact semnificativ asupra culturii organizaționale și pot afecta negativ atât angajații, cât și performanța generală a organizației. Este important ca organizațiile să fie conștiente de aceste riscuri și să lucreze activ pentru a promova și menține o cultură bazată pe valori pozitive și etice.

Crearea și sustenabilitatea unei culturi organizaționale pozitive

Pentru a contracara promovarea nonvalorilor, organizațiile trebuie să fie deliberate în crearea și sustenabilitatea unei culturi bazate pe valori autentice. Acest lucru necesită o comunicare transparentă a valorilor, recrutarea și păstrarea angajaților care le împărtășesc, și un leadership care practică aceste valori.

Exemplul leadershipului

Leadershipul joacă un rol crucial în modelarea culturii organizaționale. Liderii trebuie să fie exemple vii ale valorilor pe care doresc să le vadă în organizația lor. Ei trebuie să fie primii care resping nonvalorile și care promovează un mediu în care valoarea reală este recunoscută și recompensată.

Într-o lume în care nonvalorile par să fie la ordinea zilei, este responsabilitatea fiecărei organizații să-și reafirme angajamentul față de valorile autentice. Prin cultivarea unei culturi organizaționale puternice și prin promovarea unui leadership etic, putem spera ca valorile pozitive să rămână în centrul atenției și ca nonvalorile să fie recunoscute ca atare și respinse.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate.
Sunt de acord